Een ontdekkingstocht door Deense zoetigheden
Ontdek de typische Deense zoetigheden: gebakjes, taarten, drop en nog veel meer wachten op je tijdens je volgende reis naar Denemarken!
Wat de vraag ook is, taart is het antwoord
In Denemarken is er een dessert voor elke gelegenheid en elk windpunt. Snegle, Spandauer, Småkager, Kransekager: geen idee waar we het over hebben? Geen zorgen, hier is een verrukkelijke gids om je te helpen deze en andere lekkernijen te ontdekken.
De beste Deense gebakjes
Laten we beginnen met gebak. De term 'Deens gebak' verwijst naar veel verschillende soorten gebak of brioche, en om het hier nog ingewikkelder te maken noemen we ze Wienerbrød of Weens brood, omdat ze in de 19e eeuw zijn ontstaan uit de fantasie van een Deense bakker die terugkwam van een reis naar Wenen. Dat klopt: Deens gebak is eigenlijk niet Deens!
Tot de bekendste gebakjes behoren de snegl, een kaneelbrioche, de Spandauer, een bladerdeegmandje met custard in het midden, en de Tebirkes, een bundeltje gevuld met boter, suiker en marsepein en bedekt met maanzaad. Er zijn ook verschillende typisch Deense gebakjes die specifiek zijn voor bepaalde tijden van het jaar en een speciale brioche genaamd Onsdagsnegl die alleen op woensdag wordt gebakken door Skt Peders Bageri, de oudste bakkerij van Kopenhagen.
Ontdek waar je kunt genieten van een goede brioche in een van de beste bakkerijen in Kopenhagen!
Waar je de beste croissants in Denemarken kunt kopen
- Hart Bageri, Kopenhagen
- Briancon, Aarhus
- Mirabelle, Kopenhagen
- Vesterports Bageri, Funen
- Bakkerij Tir, Noord-Seeland
- ... en kijk ook hier: De beste bakkerijen van Kopenhagen
De beste Deense cakes
Voordat je verder leest, schenk jezelf een kop koffie in, de perfecte begeleiding voor elke Deense taart, en maak het jezelf gemakkelijk. Weet dat Deense bakkerijen ongelooflijk veel taarten maken, de een nog lekkerder dan de ander; deze lijst is slechts het topje van de zoetste ijsberg.
Laten we beginnen met de flødeboller, een zachte meringue op een luchtige wafelbodem bedekt met chocolade, en doorgaan met een reeks klassiekers die niet mogen ontbreken in elke Deense bakkerij die de moeite waard is: de chocoladetaart; de worteltaart; de drømmekage (letterlijk 'droomtaart'), een sponscake bedekt met donkere suiker en kokossnippers; deOthello, een sponscake met afwisselend room en marsepein en bedekt met pure chocoladeglazuur en slagroom; de Sarah Bernhardt koekjes, heerlijke bitterkoekjes gegarneerd met cacaocrème en bedekt met pure chocolade.
Als je in Kopenhagen bent, mag je de voortreffelijke taarten van Cakenhagen in de Tivoli-tuinen niet missen en La Glace patisserie, de onbetwiste koningin van de taarten dankzij haar beroemde Sportskage.
Een taart voor iedereen! De beste regionale taarten van Denemarken
Taart is een serieuze zaak in Denemarken. Van het noordelijkste puntje van Jutland tot aan de Duitse grens weerspiegelt elke taart de regio waar hij gebakken is.
Sønderjylland in Zuid-Jutland is de bekendste regio in Denemarken voor gebak. Hier vind je een speciale honing-kruidcake (Christiansfelder Honningkager) gegarneerd met abrikozenjam of botercrème. Maar mis vooral ook de Sønderjysk Kaffebord niet. Deze typische Zuid-Jutse traditie stamt uit de Pruisische oorlog van 1864 en bestaat uit het opstellen van een koffietafel met 21 verschillende cakes (zeven droge, zeven romige en zeven 'knapperige'). Het enige advies dat we je kunnen geven, is om een elastische broek mee te nemen! Je boekt de bijzondere koffietafel hier.
Funen is beroemd om zijn brunsviger. Deze cake bestaat uit een zacht, gerezen deeg bedekt met bruine suiker en boter. Het wordt traditioneel warm geserveerd en is erg populair en verspreid over het hele land, maar de beste is natuurlijk nog steeds die van Funen.
Zuid-Seeland - het gebied ten zuiden van Kopenhagen - heeft ook verschillende lokale zoetigheden, van de 'ganzenborst', een crèmetaart gegarneerd met marsepein die zijn naam dankt aan zijn bijzondere ronde vorm, tot de 'palmtaarten', een broodje op smaak gebracht met rozenwater en bedekt met amandelen en suiker, typisch voor de paasperiode.
Tot de laatste kruimel: de beste Deense koekjes
Deense koekjes zijn niet zo bekend als gebak. Roomboterkoekjes in de klassieke blikken doos die je zeker als souvenir mee naar huis neemt, zijn niet bepaald typisch Deens gebak. In plaats daarvan zul je eerder småkager proeven, kleine knapperige bruine suikerkoekjes, of hindbærsnitte, boterachtige koekjes gevuld met frambozen en glazuur, of pebernodder, ronde koekjes met kaneel- en kardemomsmaak die typisch zijn voor de kerstperiode. Grappig hé, dat deze Deense variant van de pepernoot hier juist met Kerst wordt gegeten? Proef ook de Romkugle, die het midden houdt tussen een koekje en een cake, op smaak gebracht met rum en gemaakt met restjes van andere cakes.
Deense drop: zo geliefd dat het een wettelijke uitzondering is
De Denen zijn zo dol op drop dat het in allerlei producten te vinden is. Sultana's bestrooid met zoethoutpoeder? Ja. Thee met zoethoutaroma? Absoluut ja! Zoethoutijs? Ja, graag. En laten we een drankje niet vergeten: Rös Lakridslikør is zoethout in vloeibare vorm: het is verbazingwekkend hoe ze die onmiskenbare smaak zo perfect weten te bottelen. Zoethout is zo diep geworteld in de Deense cultuur dat ze er zelfs in geslaagd zijn om een uitzondering te krijgen op de Europese wet vanwege de 'culturele waarde'!
Wat te eten en wanneer: de Deense gebakkalender
Voor elk feest is er taart! Veel verjaardagen in Denemarken worden gevierd met een Kagemand of Kagekone, een taart in de vorm van een mannen- of vrouwfiguur, versierd met zoetigheid. Maar ook de klassieke laagjestaart (lagkage), gemaakt van een luchtige biscuittaart gevuld met room en gegarneerd met bessen is een favoriet.
De winter wordt een waar snoepfestijn! Met Kerstmis is er geen tekort aan brunkager (boterkoekjes met kaneel- en kardemomsmaak - doet je misschien denken aan speculaas?), ronde vanillekoekjes genaamd vaniljekranse en æbleskiver: grote, ronde 'poffertjes' bedekt met een laag poedersuiker. En voor Kerst de klassieker op tafel: risalamande. Een dessert van rijst, room en gehakte amandelen, vergezeld van kersensaus. Deze komt met een leuke traditie: er zit een hele amandel in verstopt, en wie hem vindt, wint een klein cadeautje! De truc is om het gezelschap een beetje te foppen of je 'm nou in je wang hebt verstopt, of niet. En iedereen doet mee: opa en oma inclusief!
Op Oudejaarsavond eten we Kransekage, een toren van 18 of meer lagen in de vorm van een ring, gemaakt van amandelen, eieren en suiker. We hebben nog zoveel andere zoetigheden om met de familie te eten tijdens de feestdagen, alleen panettone ontbreekt nog... maar ja, sultana's komen in geen enkele traditionele Deense taart voor!
In februari, zeven weken voor Pasen, viert Denemarken carnaval met een speciale cake op basis van room, Fastelavnsboller genaamd, die letterlijk overal te vinden is, van bakkerijen tot supermarkten.
Op de vierde vrijdag na Pasen viert Denemarken de 'Grote Gebedsdag' (St. Bededag) met typische tarwebloembroodjes die Varme Hveder heten. Je kunt ze overal kopen of zelf maken, het belangrijkste is dat je ze warm eet.
Tot slot genieten we in de zomer graag van heerlijke Deense aardbeien bovenop Jordbærkage, een heerlijke cake gegarneerd met verse aardbeien.