The Happiness Museum: Denemarken opent ’s werelds eerste museum van geluk
Denemarken scoort al jaren hoog op de wereldranglijst met de gelukkigste landen ter wereld. The Happiness Research Institute in Kopenhagen vond het tijd om een museum op te richten waar bezoekers meer te weten kunnen komen over die ogenschijnlijk ongrijpbare gemoedstoestand geluk.
Dinsdag 14 juli opent aan de Admiralgade 19 in het centrum van Kopenhagen het eerste museum ter wereld over geluk. In The Happiness Museum krijgen bezoekers antwoord op vragen als ‘Hoe heeft het goede leven zich in de loop der tijd ontwikkeld?’ en ‘Kun je geluk echt meten? Zo ja, hoe dan?’.
De initiatiefnemer achter dit kleine museum is The Happiness Research Institute in Kopenhagen, dat zich dagelijks inzet voor kennis over geluk en kwaliteit van leven. Meik Wiking, directeur van het instituut en auteur van verschillende boeken over geluk en kwaliteit van leven: “De VN heeft geluk op de agenda gezet met het World Happiness Report (een onderzoek naar de toestand van mondiaal geluk onder 156 landen). Hierin staat Denemarken telkens aan de top als een van de beste landen ter wereld op het gebied van geluk. Daarom denken we dat Denemarken een voor de hand liggende plek is voor een museum dat zich richt op hoe we een beter kader kunnen creëren voor een goed leven".
“Van over de hele wereld is er interesse voor de Deense manier van leven. Men wil weten hoe wij Denen dat doen ‘gelukkig zijn en kwaliteit van leven’ te ervaren. Met het museum geven we onze gasten, en onszelf, de kans om dieper op het onderwerp in te gaan en meer te leren”, aldus Mikkel Aarø-Hansen, CEO van Wonderful Copenhagen (VVV Kopenhagen).
Geld op de vloer en de vraag van The Matrix
In het museum krijgt de bezoeker onder meer inzicht in de geschiedenis van geluk, de anatomie van glimlachen en de vraag waarom Scandinavische landen de superkrachten van geluk zijn.
Het museum is interactief en bezoekers kunnen kleine experimenten uitvoeren met chocolade- en lichttherapie of gedachte-experimenten uitproberen via de 'experience machine'. Hoewel deze een aangename ervaring biedt, is het slechts een illusie in The Matrix-stijl. De vraag is of de bezoeker niet liever de echte wereld verkiest waar verlies, pijn en ongemak deel van uitmaken.
Op de vloer van het museum ligt een portemonnee waar contant geld in zit. Wat zal de bezoeker doen, laten liggen of meenemen? Onderzoeken van over de hele wereld van portemonnees met cash die zogenaamd zijn ‘verloren’ illustreren hoe men omgaat met dit fenomeen en of het geld uiteindelijk is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.
Verder worden er ook persoonlijke objecten tentoongesteld afkomstig vanuit de hele wereld, die herinneringen oproepen aan gelukkige momenten.
"We mogen dan Deens of Amerikaans zijn, we zijn in de eerste plaats mensen", zegt Meik Wiking. "Ik hoop dat mensen inzien hoe gelijk we zijn als het gaat om wat ons gelukkig maakt. En dat de bezoekers die hier de deur uitlopen wijzer en gelukkiger zijn met het voornemen om de wereld een betere plek te maken”.
Interessante feiten
Achter het museum zit de denktank The Happiness Research Institute, in 2013 opgericht vanwege een toenemende politieke focus op kwaliteit van leven, waaronder de VN-geluksresolutie en het World Happiness Report.
The Happiness Museum en The Happiness Research Institute worden geleid door Meik Wiking, die ook de auteur is van de drie internationale bestsellers ‘The Little Book of Happiness’, ‘The Little Book of Hygge’ en ‘The Art of Making Memories’, die samen in meer dan 50 landen zijn gepubliceerd.
Meer informatie over het museum is te vinden via: www.thehappinessmuseum.com