Oyster plate at Vadehavscentret, Wadden Sea

7 redenen waarom je oesters in Denemarken wilt eten (en plukken!)

Foto: Mads Tolstrup

Niet iedereen is dol op oesters, maar als je ze érgens wilt proberen, dan is het in Denemarken. Wij weten (bijna) alles over oesters en zijn trots op onze oestercultuur. Ga zelf oesters plukken, kom naar het Oesterfestival of eet de allerlekkerste oesters bereid in een traditionele 'kro'.

1. We slurpen al duizenden jaren oesters

Oesters worden vaak geassocieerd met chique restaurants en dure champagne, maar in Denemarken stonden oesters al sinds het stenen tijdperk op het menu. De voedzame en smakelijke delicatesse was duidelijk een grote hit in die tijd: archeologen hebben oesterschelpen gevonden van ongeveer 4000 voor Christus. Bijvoorbeeld bij Ertebølle Hoved kun je in het landschap daar nu nog de overblijfselen van deze zogenaamde 'Ertebøllekulturen' zien. Hier begon onze oesterscultuur... 

Hunting for oysters in the Wadden Sea National Park, Denmark
Foto: Mads Tolstrup
Austern aus dem Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee
Foto: Thomas Høyrup Christensen

2. Oestersafari(!) - zelf oesters plukken

Een Oester-wat?! Ja, je leest het goed, een oestersafari. Oestersafari's worden begeleid door deskundige natuurgidsen die alle trucs en tips kennen voor een succesvolle tour. Waar je die heerlijke oesters kunt plukken? Er zijn bijvoorbeeld oestersafari's vanaf de Waddeneilanden Fanø en Rømø. Oesters plukken in de Waddenzee, kan ook. Bij het Vadehavscentret (Waddenzeecentrum) in Ribe, de charmante oudste stad van Denemarken, kun je georganiseerde waddenexcursies en oestersafari's boeken. Tot slot kun je zelf oesters plukken in de Limfjord of hier met een oestersafari meegaan van het Dansk Skaldyrcenter of… overal in bovengenoemde plaatsen naar hartenlust de allerlekkerste oesters eten in een van de vele lokale restaurants natuurlijk.

Wat is het beste oesterseizoen vraag je je misschien af? De maanden waarin de 'r' in de maand zit, dus vooral het najaar en de winter, zijn de beste maanden. Maar treur niet, buiten die maanden zijn er andere schaal- en schelpdieren om je vingers bij af te likken - verderop lees je daarover meer.

3. Denemarken heeft een oesterkoning...

Naast onze geliefde koninklijke familie, hebben we ook een echte oesterkoning! De voormalige personeelsconsulent Jesper "Oyster King" Voss veranderde een paar jaar geleden zijn pak voor rubberen laarzen en een leren schort. Hij weet alles over de delicatesse en deelt zijn kennis graag op talloze oestersafari's en workshops

 

4. ... en een oesterfestival

Een gerecht zo lekker als oesters verdient een festival. De westkust van Jutland, tussen de Deense Waddenzee, rond Rømø en de Limfjorden wordt beschouwd als de oesterkust van Denemarken en trekt fijnproevers en liefhebbers van zeevruchten van over de hele wereld. Sinds 2019 heeft de oesterkust ook zijn eigen festival. Het Oyster Festival van Denemarken viert twee dagen lang het beste van oesters!

Oesters plukken tijdens een oestersafari in de Waddenzee in Denemarken

Foto:© Vadehavscentret

5. Het mekka voor liefhebbers van schelpdieren: Limfjorden

Het Limfjord is niet alleen de oorsprong van de beste oesters ter wereld, ook de andere schelpdieren zoals mosselen en geliefde vissoorten daar vandaan staan bekend om hun kwaliteit. Het is dus geen wonder dat Nykøbing, op het eiland Mors, is uitgegroeid tot de Schelpdierhoofdstad van Denemarken (of moeten we zeggen "oysted" ...)! Je kunt het zelf iedere herfst zien tijdens de jaarlijkse oester- en mosselpremière, op oestersafari's en last but not least op het schelpdierfestival met het beroemde buffet.

6. Als je deze oesters eet, help je ook het milieu

De Japanse oester, die overal in de Deense binnenwateren voorkomt, wordt beschouwd als een invasieve soort. De soort verandert het natuurlijke marine milieu en bedreigt de unieke Europese oestersoort, vooral in de Limfjorden. Dus trek je rubberen laarzen aan en geniet van het oesters plukken tijdens een heerlijk moment in de buitenlucht. Goed om te weten: de Japanse oester is te herkennen aan zijn langwerpige vorm en dikke schelp, de Europese is ronder en vleziger. Eet je liever kant-en-klare oesters, die al voor je zijn bereid? Check de menu's van deze vis- en schelpdieren restaurants in Denemarken. Tip: met de handige kaartfunctie kun je direct zien welke restaurants dichtbij jou, of je gewenste bestemming, zijn!

 

Herfstvakantie vakantietip Denemarken, oestersafari

Foto:Thomas Høyrup Christensen

7. Nog meer schelpdieren festivals

Liefhebbers van schelpdieren zijn niet alleen voor oesters op de juiste plaats in Denemarken. Mossels zoeken kun je bij uitstek in de regio Himmerland in Løgstør, waar in de zomer zelfs jaarlijks het mosselen festival wordt gehouden. Een superleuke happening met muziek en feestvierende locals, waardoor het ook voor niet-mosselen eters een prachtig event is om bij te zijn. Ben je rond mei / juni in Denemarken? Dan kun je het schaaldier festival (Skaldyrsfestival) op Mors bijwonen. 

 

Ben je nog niet uitgeproefd?

Michelin restaurant Alouette in Copenhagen
De beste restaurants van Denemarken
Little yellow house in Dragør
15 pittoreske plaatsjes in Denemarken
Hikers on Mors. Limfjord
Limfjord & Himmerland
Beer
Eten en Drinken in Denemarken